Passievruchtbomen kweken

Uit Kennisbank De Groene Giele
Ga naar: navigatie, zoeken
Opengesneden passievrucht tweede week september 2016
Zaadje los gehaald uit passievrucht tweede week september 2016
Verzameling passievruchtzaadjes klaar om te kiemen tweede week september 2016
Twee kiempakketjes 2 weken in de wacht tweede week september 2016
Eindelijk een passievrucht plantje 11-12-2016 tussen de appelsien plantjes
Passievruchtplantje vandaag 11-12-2016 verpot in kokosaarde
Verpotten passievrucht en appelsien 11-12-2016

Hier vind u informatie over ons onderzoek in het kweken van passievruchtbomen. Dit onderzoek is ontstaan na het bekijken van vele online video's over het kweken en trainen van bonsai bomen wat onze interesse heeft gewekt. Ons leek het grappig zelf eens een aantal bonsai passievruchtbomen te kweken en te trainen.

Het kiem experiment 1 - in papier

Begin september zijn we gestart met het kiemen van citruspitjes (zie het artikel Citrusbomen kweken), gezien het mooie begin resultaat leek het ons leuk om ook eens met ander fruit te experimenteren. In de koelkast vond ik op 25 september een overrijpe passievrucht. Even snel op google gekeken en ja hoor zo'n passievruchtboom ziet er ook mooi uit. Nu het schoonmaken / voorbereiden kast wat tijd en geduld gezien het vruchtvlees van binnen er slijmerig is en de zaadjes best klein.

Voorbereiding van de zaden

  • Zorg dat je een ruime bak vult met lauw warm water en plaats hier de inhoud van de passievrucht in.
  • Leg wc / keukenpapier klaar voor het drogen van de zaden.
  • Haal 1 voor 1 de zaadjes uit het water en haal voorzichtig het vliesje van rond het zaadje.
  • Wrijf met wc papier het zaadje goed af zodat er geen vruchtvlees resten achterblijven (deze gaan namelijk schimmelen).
  • Plaats de zaadjes ruim uit elkaar op wc papier om even de laatste restjes te laten intrekken.

Voorbereiding van de kiem

  • Zorg dat je een rol wc / keukenpapier bij de hand hebt. Je hebt ongeveer een verzameling / strook van 20x20cm nodig.
  • Plaats de droge zaden in het midden van je papier en vouw hier na het papier rond de zaadjes. Zorg dat je dit zo vouwt dat de zaadjes er niet meer kunnen uitvallen.
  • Zorg dat je een diepvrieszak / doorzichtig plastic potje bij de hand hebt.
  • Maak het pakketje met de droge zaden voorzichtig vochtig met een plantenspuit, zorg er voor dat heel het pakketje doordrongen is met vocht.
  • Plaats het vochtige pakketje in je diepvrieszak / potje. Zet de datum van de dag op het zakje en de naam van het stuk citrus fruit dat je hebt gebruikt. Tel 14 dagen bij de huidige datum op en schrijf dit ook op het zakje.
  • Na 14 dagen moet het kiemen van het zaad zijn gestart.

Planten van de gekiemde zaden

  • Helaas dit experiment is mislukt! Maar de zaadjes zijn bewaard en opnieuw gebruikt in onderstaand experiment.

Het kiem experiment 2 - in een kokos tablet

Midden november hebben wij experiment 1 gestaakt gezien er geen 1 zaadje succesvol kiem vertoonde. Om het experiment voort te kunnen zetten hebben we online een aantal kokos tabletten gekocht voor het zaaien van plantjes (zie foto update 11-12-2016). De tabletten worden in een blister geleverd en zijn gedroogd, voordat je er zaadjes in kan planten dien je de tabletten te hydrateren. Dit hebben wij met een plantenspuit gedaan, je ziet de tabletten dan opzwellen tot kleine kluitjes aarde (dit alleen al was een beleving). Per tablet heb ik twee zaadjes gepland, in totaal heb ik zes tabletten inzet (dus 12 zaden gebruikt). Eind november begon 1 van de zaden te kiemen, nu 11 december heb we een eigen gekweekt passievrucht plantje. Vandaag hebben we het plantje verpot in kokosaarde en hopen we op termijn een leuk plantje over te houden. De conclusies en adviezen die we uit beide experimenten hebben verzameld zijn:


Conclusie en advies:

  • Laat de passievruchtzaden meerdere weken kiemen / weken in vochtig keukenpapier (zo wordt de pel van het zaadje zachter en kan later het plantje kiemen).
  • Zorg voor voldoende tempratuur, bewaar de zaden niet onder de 17 graden celcius .
  • De plantjes gaan pas kiemen als ze gepland zijn in vochtige aarde (gebruik een klein kasje of doorzichtige kunststof bak).
  • Strooi bij het planten een dus laagje aarde over de zaden.
  • Vergroot je kans op slagen en zorg voor voldoende zaden (met de huidige methode is onze slagingspercentage niet hoger als 1 op 12).