Salix integra Hakuro-nishiki

Uit Kennisbank De Groene Giele
Ga naar: navigatie, zoeken
Aangekochte bonte wilg 29-04-2016
Aangeplante bonte wilgjes 29-04-2016
Kroon bonte wilg 29-04-2016
Huidige uitgroei bonte wilg 6-10-2016

Hier vind u informatie over ons onderzoek in het planten en onderhouden van bonte wilg boompjes. Deze reeks onderzoeken is ontstaan na het bekijken van vele online video's over het kweken en trainen van bonsai bomen wat onze interesse heeft gewekt. Naast het kweken van bonsai bomen leek het ons zelf ook wel grappig om mooie boompjes te trainen in onze eigen tuin. Deze pagina beschrijft het proces van aankoop tot styling van de bonte wilg.

Aankoop

Al enige tijd waren wij op zoek naar een setje leuke boompjes voor onze voortuin. Op 29-04-2016 kwamen wij bij een tuincentra in de buurt de Salix integra Hakuro-nishiki tegen. Een mooi geënt boompje op een stam van 80 cm met groen, roze en witte vlekjes op de bladeren. Afhankelijk van de groeistadia van het blad is 1 van de 3 kleuren overheersend, gezien er steeds nieuw blad bij komt geeft dit wel een mooi effect aan je boom. Voor €9,99 per boom hebben wij er gelijk 2 stuks aangekocht. Bij thuiskomst hebben we de boompjes direct in een emmer met water gezet zodat de boompjes zich konden volzuigen.

Aanplanten

Toen we terug thuis kwamen was het zachtjes aan het regenen (ideaal weer om een boom te planten). In de voortuin heb ik m.b.v. een plankje van 75 centimeter vanuit de hoeken van onze haag de juiste positie kunnen uitzetten voor onze boompjes (diepte en breedte gemeten vanaf de haag). Vervolgens met een schep een ruime put gegraven voor beide boompjes. De diameter van het plantgat heb ik 20 centimeter groter gemaakt als de plantpot. Het plantgat heb ik ook 10 centimeter dieper gemaakt als de originele pot van de boompjes en daar heb ik een laag van 10cm bos kiem startgrond in gedaan en licht aangedrukt. Vervolgens heb ik de boompjes 1 voor 1 uit hun pot gehaald en de wortels een beetje los gewoeld. De boompjes zijn in de plantgaten gezet en verder aangevuld met bos kiem startgrond. Daarbij hebben we opgelet dat de boom niet dieper word geplant als dat deze in de pot stond. Na het aanvullen hebben ik nog een extra laagje grond aangebracht van +/- 5 cm en dit voorzichtig met mijn schoenen aangedrukt. Als laatste zijn beide bomen met een volle gieter per boom aangegoten. Gezien een wilg veel vocht nodig heeft (en houd van water) hebben wij na het aanplanten de boompjes van april tot eind september elke dag vers water gegeven.

Ziektes

1 van de 2 bomen hebben we helaas moeten vervangen met een nieuw exemplaar. Na een maand kwamen er in de rechtse boom van onze voortuin hele kleine spinnetjes die de boom binnen de korte keren overwoekerde waardoor alle bladeren begonnen af te vallen. Deze boom hebben we maar voorzichtig uit de tuin verwijderd en direct afgevoerd (zodat deze geen andere bomen in de omgeving kon besmetten).

Snoeien en wortelontwkkeling

Snoeien mag je de bonte wilg pas in de lente. Je moet zeker in de herst en winter oppassen met snoeien van deze boompjes. De wondjes die je maakt in de herst en winter bij het snoeien van deze boom genezen niet meer, waardoor je allerlei ziektes kan introduceren. Gezien wij eerst de wortelontwikkeling van de bomen op gang willen brengen snoeien we de bomen pas in de lente van 2017. Door het namelijk laten doorgroeien van de boom kunnen de wortels zich ook gaan ontwikkelen, snoei je de boom dan rem je ook de wortelontwikkeling af.